ULUS: blokiran rad Udruženja

Grupa članova i članica Upravnog i Nadzornog odbora, Statutarne komisije, Saveta časti i Umetničkog saveta ULUS-a je izdala zajedničko saopštenje u kome se navodi da je došlo do blokade rada ovog udruženja.

U zajedničkom saopštenju članova i članica organa i tela ULUS-a navodi se da je do blokade došlo promenom, odnosno brisanjem pravnih zastupnika u APR-u: „bez ikakve najave 21. jula Mirjana Denkov Mraović je Vojislavu Klačaru, predsedniku UO ULUS, uručila Rešenje APR po kojem su izbrisani članovi Upravnog odbora izabrani na skupštini 2019. godine a ona je ostala upisana kao jedina zastupnica udruženja. Na početku radnog vremena 23. jula 2021. konstantovano je da se pečat i delovodna knjiga Udruženja ne nalaze u Udruženju i da su računi ULUS-a blokirani.“

U saopštenju se navode detalji pravnih problema koji postoje u udruženju, a koji su vezani za nekoliko održanih i osporavanih Skupština Udruženja u toku 2012. i 2013. godine i pravosnažnu presudu Prvog osnovnog suda o ništavnosti odluka donetih na skupštini koja je održana u Etnografskom muzeju u decembru 2013. godine: „Imajući u vidu da je navedena presuda doneta posle 9 godina od Vanredne skupštine koja je održana 2012. godine, te da su tokom perioda od tih 9 godina treća savesna lica stekla određena prava, među kojima su i članovi organa i tela koji su izabrani na izbornoj skupštini decembra 2019. godine, i koji su kao savesna lica stekli mandat u organima i telima udruženja, utvrđenjem ništavosti odluka skupštine koje su donete 2013. godine ne može se dirati u njihova, zakonom i statutom, stečena prava!“

Nadzorni odbor ULUS-a, koji je izabran 2019. godine, je uputio zahtev za pravno tumačenje odluka koje se tiču upravljanja Udruženjem likovnih umetnika Srbije a Upravni odbor je formirao komisiju radi prevazilaženja pravnog problema i ispunjenja odredbi sudske presude, navodi se u saopštenju.

Pa ipak, sredinom jula je došlo do nove promene pravnih zastupnika ULUS-a u APR, navode članovi i članice tela i organa ovog Udruženja u svom saopštenju: „Uvidom u javna dokumenta APR konstantovano je da je Agenciji za privredne registre predat zapisnik datiran 16. jula 2021. sa vanredne sednice UO ULUS-a održane 14. jula 2021. na kojoj su, kako se navodi, učestvovali članovi UO koji nisu izabrani od strane skupštine udruženja 2019.“ Iz ULUS-a navode da su na ovoj sednici pored članova/ca koji nemaju legitimitet odlučivanja učestvovali i ljudi koji nisu u članstvu Udruženja.

U saopštenju se navodi i da je zapisnik ove sednice sačinjen na memorandumu ULUS-a, da poseduje zvanični pečat ULUS-a i zavodni broj bez delovodnog pečata: „Na osnovu ovog zapisnika Agencija za privredne registre je iz svog registra izbrisala predsednika UO Vojislava Klačara i zamenika Radivoja Markovića pri čemu je Mirjana Denkov Mraović ostala kao jedini pravni zastupnik ULUS-a.“

„U međuvremenu članovi Upravnog odbora trpe stalne pritiske za predavanje pristupnih podataka zvaničnim kanalima komunikacije i nalozima Udruženja. Stav aktuelnog Upravnog odbora izabranog na skupštini 2019. je da se nikakvi podaci neće predavati bez pravnog razrešenja ove situacije.“ zaključuje se u saopštenju koje potpisuu članovi i članice izabranih tela i organa ovog Udruženja.

Udruženje likovnih umetnika Srbije od 2019. godine trpi različite pritiske, o čemu je Mašina već pisala. Paralelno sa tim ovo Udruženje radi na poboljšanju radnog i socijalnog položaja umetnika i umetnica.

I.P.

Tekst je nastao u okviru projekta koji je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prethodni članak

Bezbednost i zdravlje na radu pod toplotnim udarom: kako se radi kada je preko 40 stepeni u halama?

Većinski izborni sistem – pogrešan lek za političku korupciju

Sledeći članak