Beograd traži vodu na Velikom ratnom ostrvu. Da li je ovo početak kraja zaštićenog prirodnog dobra?

JKP Beogradski vodovod i kanalizacija je raspisalo tender za izradu prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom izgradnje izvorišta podzemnih voda na Velikom ratnom ostrvu, zaštićenom prirodnom dobru u Beogradu.

Kako prenosi portal e-kapija, u tenderskoj dokumentaciji se navodi da „intenzivan privredni razvoj i urbanizacija grada u proteklom periodu zahtevaju iznalaženje novih resursa voda, odnosno izgradnju novih infrastrukturnih objekata koji obezbeđuju stabilno i kvalitetno vodosnabdevanje.“

Kao osnovni ciljevi izrade studije opravdanosti sa generalnim projektom se navode utvrđivanje geoloških, hidrogeoloških i hidrohemijskih karakteristika podzemnih voda na Velikom ratnom ostrvu, definisanje mogućnosti otvaranja izvorišta i utvrđivanje kvaliteta sirove vode.

Dodaje se da Beograd mora da obezbedi dodatni resurs podzemnih voda. Potencijal proširenja izvorišta podzemnih voda za potrebe vodosnabdevanja Beograda u proteklom periodu analizirano kroz više lokaliteta, među kojima su i Makiško polje, Donje polje, Hrtkovačka draga, Crvenka, Zidine, Besni fok i Jabučki rit. Kako navode mediji, Veliko ratno ostrvo posebno izdvaja blizina konzumnog područja, kao i povoljne tehničke mogućnosti priključenja na postojeću mrežu za transport vode.

Podsetimo, Skupština grada Beograda je 29. decembra usvojila Plan detaljne regulacije za izgradnju stambenog kompleksa i početne stanice metroa na području vodoizvorišta na Makišu i pored velikog nezadovoljstva građana i građanki Beograda i stručnih organizacija.

Brojni akteri su upozoravali na to da bi se gradnjom u zaštićenoj higijensko-sanitarnoj zoni na Makiškom polju ugrozilo vodosnabdevanje Beograda. Nepune dve nedelje nakon usvajanja ovog plana, beogradski vodovod raspisuje tender za novo vodoizvorište.

Inicijativa Bitka za Košutnjak na svojoj Fejsbuk stranici navodi da je „juče podnela hitan zahtev za stavljanje van snage i poništavanje javne nabavke „prethodne studije opravdanosti VRO“ koju je BVK nedavno oglasila. U slučaju da ne odgovore zahtevaćemo hitno sazivanje nadzornog odbora koji bi trebalo da utvrdi sve činjenice u vezi sa skandaloznom odlukom sadašnjeg rukovodstva“, navodi se u saopštenju.

Veliko ratno ostrvo predstavlja zaštićeno prirodno dobro i pod upravom je JKP Zelenilo Beograd. Ova prirodna oaza je zvanično nenaseljena, većinski pod šumom i prirodni rezervat za oko 200 vrsta ptica.

Rok za podnošenje ponuda prethodne studije za Veliko ratno ostrvo je 4. februar.

I.P.

Prethodni članak

Godina za nama: mnogo otpuštanja ali i sve više otpora organizovanih radnika i radnica

Ne davimo Beograd i Institut za urbane politike tuže zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića

Sledeći članak