BIRN: Više od četvrtine organizacija kojima je država dodelila milionske iznose su fantomske

Onlajn, telefonsko i terensko istraživanje BIRN-a je pokazalo da je manje od polovine od 22.7 miliona evra koje je država u 2022. i 2023. potrošila na projekte otišlo legitimnim organizacijama sa proverljivim rezultatima.

Više od četvrtine organizacija koje su na javnim konkursima Vlade Srbije pojedinačno dobile više od milion dinara tokom 2022. i 2023. godine dobile su fantomske organizacije pokazuje istraživanje BIRN-a. „Organizacijama koje su direktno ili indirektno povezane sa vladajućom partijom ili državnim funkcionerima, odnosno GONGO, dodeljeno je 135 miliona dinara (1,1 milion evra)“, dodaje se.

BIRN je istraživao rad 396 organizacija koje su na javnim konkursima od 15 ministarstava Vlade Srbije dobile više od milion dinara tokom 2022. i 2023. godine, odnosno ukupno 2,6 milijarde dinara (22,7 miliona evra), objavio je BIRN 28. marta.

„Manje od polovine ukupne sume, 1.1 milijarda dinara (9,7 miliona evra) dodeljeno je organizacijama za koje je istraživanjem potvrđeno da su legitimne. To znači da su u pitanju udruženja usmerena ka unapređenju prava i zaštiti građana, da su njihove aktivnosti vidljive u javnosti i da postoje konkretni rezultati projekata. Kod ovih organizacija je bilo moguće pratiti izvore finansiranja, pronaći ih na internetu i pratiti njihove aktivnosti“, konstatuje u članku Dragan Gmizić.

BIRN sproveo terensku proveru 58 organizacija

Istraživanje gotovo 400 organizacija koje je BIRN sproveo obuhvatalo je detaljnu internet pretragu svakog udruženja i projekta. Nakon toga, BIRN je telefonom kontaktirao 182 organizacije sa ciljem da dobije informacije o sprovođenju projekata.

„Za 120 organizacija se ispostavilo da je broj telefona registrovan u Agenciji za privredne registre neodgovarajući, a od 55 predstavnika koje smo ipak uspeli da kontaktiramo, njih 17 nije htelo da razgovara sa istraživačima BIRN-a o projektima koje sprovode i za koje su dobili javni novac“, konstatuje se.

Novinari BIRN-a nisu se zaustavili na tome već su obavili i terensku proveru 58 organizacija u Beogradu i Novom Sadu o kojima nisu pronašli nikakve informacije na internetu, te sa kojima nisu uspeli stupe u kontakt telefonom. Ustanovili su da 47 adresa na kojima su registrovana sedišta organizacija zapravo nema.

Primera radi: „U Novom Sadu, u ulici Milovana Glišića trebalo bi da se nalazi Centar za unapređenje i razvoj. Stambena zgrada sa nekoliko lokala u prizemlju nalazi se na broju gde bi trebalo da budu i prostorije ove organizacije. Međutim, nije ih bilo. Takođe nije bilo niti table, interfona ili poštanskog sandučića“.

U pitanju je fantomska organizacija koja je dobila 4,661,780 RSD za „digitalizaciju sela u cilju jačanja poljoprivrednika“ 2023. godine od strane Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Lažnim organizacijama se odobravaju vredniji projekti

Kako se naglašava, tokom terenskog istraživanja organizacija, novinari BIRN-a su najčešće nailazili na zatvorena vrata privatnih stanova ili kuća, bez ikakvog obeležja. Gmizić kao fantomske organizacije pominje Centar evropskih vrednosti (koji je dobio dva miliona dinara od Ministarstva za brigu o porodici u 2023. godini za realizaciju projekta „Balans poslovnog i privatnog života roditelja u funkciji osnaživanja porodice kao primarne jedinice društva“), Centar za kulturu, edukaciju i kreativni razvoj FOS (kome je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju uplatilo 5,139,560 RSD za dva projekta), Centar za promociju ravnopravnosti i otvorenog društva, CEPORD (koje je dobilo 6,740,000 RSD od Ministarstva prosvete i Ministarstva državne uprave), itd.

BIRN je takođe utvrdio da fantomske organizacije u proseku dobijaju više sume novca od legitimnih udruženja. Preciznije: „Legitimne organizacije dobile su novac za 323 projekta, u proseku po 3,5 miliona dinara (29,8 hiljada evra) po projektu, a fantomske za 181 projekat prosečne vrednosti od 3,7 miliona dinara (31,5 hiljada evra)“

Podsetimo, BIRN i Građanske inicijative potrošnju državnog novca na javnim konkursima za medije i javno informisanje, civilno društvo, kulturu i omladinu prate već pet godina u okviru projekta Javno o javnim konkursima.

„Iako bi kroz javne konkurse država trebalo da pomaže rad onih koji se bave zaštitom javnog interesa ili pomažu najugroženijima na način na koji država ne može, izveštaji Građanskih inicijativa i BIRN-a pokazuju da ovaj mehanizam ima ozbiljne sistemske propuste i da na konkursima novac iz godine u godinu dobijaju fantomska udruženja i GONGO organizacije, odnosno organizacije povezane sa vlastima“, zaključuje Gmizić.

I.K.

Prethodni članak

RERI i BOŠ predstavili analize Zakona o OIE i Zakona o energetskoj efikasnosti

Skup danas u 12h ispred novosadskog Filozofskog fakulteta protiv blokade organizovanih desničara

Sledeći članak