Goranu Đorđeviću Nagrada za životno delo ULUS-a u 2021. godini

„Uviđajući i potencijal Đorđevićevog opusa, koji deluje sa margina prepoznatljive umetničke sfere izbor za dodelu ove nagrade predstavlja i svojevrstan čin u smislu postavljanja daljih usmerenja Udruženja“, navodi se u saopštenju ULUS-a.

Nagrada za životno delo ULUS-a u 2021. godini posebno je važna nagrada u oblasti likovne i vizuelne umetnosti jer je to prilika da se kroz predlaganje kandidata u samom procesu odabira vrednuju „najveći dometi u savremenom umetničkom stvaralaštvu u Srbiji, ali i utvrde pravci i putokazi za njegov budući razvoj“, objasnili su iz ULUS-a.

Poseban značaj ponovo pokrenute najveće ULUS-ove nagrade bazira se na priznanju za celokupni profesionalni opus umetnice ili umetnika, člana Udruženja.

Usled ekonomskih ali i organizacionih poteškoća, sa dodelom ove nagrade – koja je dodeljivana decenijama unazad svake ili svake prestupne godine – prekinuto je 2003. godine.

Kako se navodi u saopštenju, članovi i članice žirija su posebno vrednovali celokupan opus Gorana Đorđevića „koji u svom kontinuiranom radu preispituje sam status umetničkog rada, te njegovo mesto u društvenim, političkim i istorijskim okvirima“.

Na odluku o njegovoj nominaciji uticalo je i aktuelno programsko usmerenje ULUS-a koje se uspostavilo krajem 2019. godine i koje se sagledava u naporima za „preispitivanje, proširivanje i redefinisanje celokupnih odnosa koji deluju u polju likovne i vizuelne umetnosti, pri ovome ne zaobilazeći i preispitivanje i značaj same institucije i čina dodele nagrada“.

Iz ULUS-a dalje pojašnjavaju značaj izbora Gorana Đorđevića za buduće usmerenje ovog, u aktuelnom momentu, značajnog umetničkog udruženja:

„Uviđajući i potencijal Đorđevićevog opusa, koji deluje sa margina prepoznatljive umetničke sfere izbor za dodelu ove nagrade predstavlja i svojevrstan čin u smislu postavljanja daljih usmerenja Udruženja ka razvijanju ovakvih umetničkih, filozofskih, humanističkih i društvenih praksi.“

Povodom nagrade se oglasio i sam Goran Đorđević koji se zahvalio na nagradi ULUS-a i zamolio da se novčani deo nagrade uplati u humanitarne svrhe.

„I ako u principu nisam ljubitelj nagrada, odlučio sam da  je ovog puta ipak prihvatim pre svega kao izraz podrške sadašnjoj kritičkoj orijentaciji  udruženja“, izjavio je.

Žiri za dodelu nagrade, po pozivu Umetničkog saveta i Upravnog odbora ULUS-a, radio je u sledećem sastavu: Dimitrije Tadić (Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije), Ana Veljković (Sekretarijat za kulturu Grada Beograda), Svetlana Mitić (Muzej savremene umetnosti u Beogradu), Nikola Šuica (Univerzitet umetnosti u Beogradu), Nela Tonković (Udruženje likovnih kritičara AICA Srbija), Кristina Ristić (Umetnički savet ULUS-a) i Vahida Ramujkić (Upravni odbor ULUS-a). 

Nagrada uključuje plaketu, simboličnu novčanu nadoknadu, kao i termin za samostalnu izložbu u 2022. godini. Dodatno, priznanje će uključiti izradu štampanog monografskog izdanja za čiju pripremu i štampu će, kako je objašnjeno, biti potraživana sredstva putem javnih konkursa.

Žiri je dodatno naglasio da su svi pristigli predlozi – Ljiljana Bursać, Gordana Кaljalović Odanović, Jovan Rakidžić, Nikola Džafo, Goran Đorđević, Đorđe Odanović, Raša Todosijević, Vesna Golubović – zavredeli naročitu pažnju komisije, ali da je prilikom selekcije umetnički rad Gorana Đorđevića ocenjen sa najvećim brojem glasova.

Goran Đorđević koji svoj rad javno predstavlja pre svega kao „teorijsko-filozofski koji se izražava vizuelno“, rođen je 1950. u Jugoslaviji, a živi i radi u Beogradu. Završio je Elektrotehnički fakultet u Beogradu i Vizualne studije na MIT – Кembridž (SAD).

Njegov rad je posebno vezan za jedan od najprogresivnijih perioda rada Studentskog kulturnog centra u Beogradu, kroz aktivnosti u redakciji galerije SКC-a od 1972-1976. Učestvovao je  na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu, uključujući čuveno „IX Bijenale mladih“ u Parizu 1975, „5. Trijenale jugoslovenske umetnosti“ u Beogradu 1977, „Trigon” u Gracu 1977. i „Works and Words” u Amsterdamu 1979.

Jedan od prelomnih momenata u njegovom radu jeste poziv upućen internacionalnoj umetničkoj sceni na „Međunarodni štrajk umetnika“ 1979. kao i samostalna izložba „Protiv umetnosti“ u galeriji SКC 1980, na kojoj je  svoje radove izložio ne kao umetnička dela nego kao „stavove o umetnosti”.

Detalje o ponovo uspostavljenoj ULUS-ovoj Nagradi za životno delo možete ovde da pročitate.

V.K.

Prethodni članak

Ekološke organizacije pozivaju na nastavak protesta protiv Rio Tinta početkom januara

Imamo li prava na „blesave“ fotografije?

Sledeći članak