Građani tvrde da kineska kompanija CRBC nelegalno seče šumu na Ribarcu i Šodrošu u Novom Sadu

Građani okupljeni oko „Šodroš Survivor KAMP“-a u Novom Sadu odneli su trupce za koje tvrde da su nelegalno isečeni pred sedište JP „Vojvodinašume” da bi skrenuli pažnju na izostanak reakcije nadležnih institucija.

Udruženje Ekološki front i Organizacija za očuvanje prirode i životinja – OSNA su tokom juna Šumarsko-lovnoj inspekciji, Pravobranilaštvu APV, Vladi APV i JP „Vojvodinašume” podneli zahtev za hitan inspekcijski nadzor i zahtev za sprovođenje postupka utvrđivanja šumske krađe zbog seče drveća u blizini lokacije na kojoj se gradi novi most preko Dunava.

„Podsećamo da smo u prethodnom periodu upozoravali da parcela na kojoj se seče nije predviđena planom generalne regulacije mosta i da je ovo protivzakonito uništavanje prirode potaknuto isključivim interesima kineske kompanije CRBC”, navodi Ekološki front u objavi na društvenim mrežama, dodajući da posečeno drveće nije obeleženo u skladu sa propisima.

Navedene institucije nisu reagovale na podnesene zahteve udruženja za zaštitu prirode, nakon čega su građani okupljeni oko „Šodroš Survivor KAMP“-a u Novom Sadu odneli su trupce pred sedište JP „Vojvodinašume”, sa namerom da skrenu pažnju javnosti na ovaj problem i izvrše pritisak na institucije da postupe u skladu sa nadležnostima.

Podsetimo „Šodroš Survivor KAMP“ je oformljen 12. juna kao svojevrsna straža za odbranu ekološkog koridora i zaštitu Šodroša od seče šuma i izgradnje.

„Šodroš je jedina preostala autohtona šuma u Novom Sadu, zelena oaza gde možemo da se sklonimo od vrućine i betona, fabrika kiseonika u sve zagađenijem gradu, kao i stanište preko 200 zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta“, naveli su aktivisti u pozivu za pridruživanje kampu.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode 2006. godine uradio studiju zaštite Dunavca, Kameničke ade, Šodroša i Ribarskog ostrva zbog biodiverzitetskih osobenosti, koja je povučena 2013. Protiv narušavanja prirode u ovom delu Novog Sada izjasnila se i Bernska komisija.

Sredinom juna predstavnici organizacije OSNA i Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije su vlastima Novog Sada predali četiri zahteva u kojima se traži: formalna zaštita lokaliteta (Kameničke Ade, Dunavca, Šodroša i Ribarskog ostrva) kao Parka prirode, odnosno Spomenika prirode; javno objavljivanje svih zakonom propisanih dokumenata u vezi sa izgradnjom mosta obilaznice u nastavku Bulevara Evrope; pokretanje krivičnih i prekršajnih postupaka protiv izvođača radova koji vrše bespravnu seču stabala na parceli 7386/7 KO Novi Sad II i potpuna obustava radova.

Iz Ekološkog fronta javljaju da su se, umesto Šumarsko-lovne inspekcije, Pravobranilaštva APV, Vlade APV i JP „Vojvodinašume”, koji nisu reagovali na novije zahteve, javnosti obratila nenadležna lica: direktor JP „Koridori Srbije” Aleksandar Antić Miloš Vučević, Igor Mirović i Tomislav Momirović.

„Nijedan od imenovanih nema u nadležnosti da bilo šta po tom pitanju komentariše, obratili smo se inspekciji koja treba da utvrdi propuste i dostavi nam zapisnik. Obraćanje političara na temu se može okarakterisati kao dodatan, a ovog puta javni pritisak na rad nadležnih institucija!”, poručuju iz Ekološkog fronta, pozivajući građanke i građane Novog Sada da pruže podršku aktivistima „u odbrani prirode i zakona”.

I.K.

Prethodni članak

Kako najstariji vide svoje mesto u političkom životu Srbije pogledajte u serijalu „Zrela Srbija“

Nemačka započela vraćanje otete „Beninske bronze“ Nigeriji

Sledeći članak