Javni prevoz u Beogradu – kamenovanje autobusa i vozači penzioneri

Foto: Milovan Milenković / Kamerades

Autobus na liniji 46 je kamenovan nakon što je udario ženu u ponedeljak oko 13 časova kod Cvetkove pijace u Beogradu. Kako prenose mediji, žena je prelazila ulicu na obeleženom pešačkom prevozu, a posle incidenta prevezena je na reanimaciju. Nakon toga grupa mladića kamenovala je autobus a jedan od njih je napao šofera.

Ova priča dobro oslikava loše stanje u beogradskom javnom prevozu. Ipak, jedan njen detalj je prošao nezapaženo u medijima.

Vozač ovog autobusa ima sedamdeset jednu godinu i umesto da je tog dana šetao i uživao u penziji, prevozio je putnike na liniji 46. Potvrđeno je ono o čemu se mesecima šuška u Beogradu – privatni prevoznici angažuju penzionere kako bi popunili nedostatak vozača koji su napustili zemlju u potrazi za većim platama.

Na liniji 46 saobraćaju četiri privatna prevoznika Arriva, Lui Travel, Trans-Jug i Knežević trans.

Popunjavanje upražnjenih mesta ljudima koji bi odavno trebalo da uživaju u zasluženoj penziji pokazuje kolika je nemarnost vlasnika privatnih kompanija prema bezbenosti saobraćaja u glavnom gradu. Umesto da ponude dostojanstvenu zaradu i kvalitetne radne uslove mlađim vozačima , odlučuju se za daleko jeftiniju varijantu i angažuju ljude u penziji.

Štetu trpe putnici, akteri uključeni u saobraćaj poput nesrećne prolaznice koju je autobus udario, ali i vozač koji verovatno ne može da zadovolji osnovne životne potrebe u zemlji u kojoj visina prosečne penzije iznosi 28 hiljada dinara.

Na kraju, ni uloga gradskih čelnika u celoj situaciji nije zanemarljiva. Javni prevoz u Beogradu je u izuzeno lošem stanju i problemi su svima dobro poznati. Radi se o hroničnom nedostatku vozača autobusa u glavnom gradu i sve većem uplivu privatnih prevoznika u sistem gradskog prevoza.

Rešenja nema na vidiku, s obzirom na to da ne postoji volja da se podignu plate vozačima do zadovoljavajućeg nivoa. Naprotiv, kroz sve veći upliv privatnih prevoznika, dodatno se snižava nivo prava. Kao što slučaj ove saobraćajne nesreće ilustruje, „rešenja“ se pronalaze u angažovanju penzionera i prekovremenom radu.

Dokle tako? Već sledeći incident bi mogao ostaviti teže posledice.

L.P.

Prethodni članak

Kršenja zakona u Drekslmajeru: Od otkaza porodilji do suspenzije radnika

U više gradova u Srbiji najavljeni skupovi podrške Mariji Lukić

Sledeći članak