Lokalna samouprava u Rekovcu jednoglasno protiv rudarenja litijuma

Na sednici lokalne skupštine sazvanoj na inicijativu građana, privrednika i predstavnika ekoloških organizacija svi odbornici glasali da se obustave aktuelna i zabrane buduća istraživanja rudnih sirovina na teritoriji njihove opštine.

Zgrada Opštine Rekovac

Skupština opštine Rekovac od Ministarstva rudarstva će tražiti povlačenje dozvola za rudarska istraživanja i izmeniti Prostorni plan tako da ih spreči ubuduće.

U Rekovcu kod Kragujevca meštani preko tri nedelje danonoćnim stražama sprečavaju formiranje istražne bušotine firme Balkan mining and minerals.

Na zahtev građana, privrednika i predstavnika ekoloških organizacija šestog septembra je održana vanredna sednica lokalne samouprave, na kojoj su svi odbornici glasali za dve važne odluke. Ako ih sprovedu, Skupštine opštine Rekovac će uputiti hitan zahtev Ministarstvu rudarstva i energetike za povlačenje i stavljanje van snage svih rešenja o izdavanju dozvola za izvođenje primenjenih geoloških istraživanja litijuma, bora i prateće asocijacije elemenata na njenoj teritoriji, kako pojašnjava Glas Šumadije. Opštinski organi su se takođe obavezali da će sprovesti hitne i neodložne mere i zakonske radnje u postupku usvajanja izmena i dopuna Prostornog plana opštine Rekovac, u cilju obustave trenutnih i zabrane budućih istraživanja rudnih sirovina, a posebno litijuma, bora i ostalih metaličnih sirovina, prenosi isti portal.

„To što je na skupštini juče izglasan naš zahtev da opština uputi Ministarstvu zahtev da se povuku sva istražna prava na našoj opštini je mali, ali bitan korak za našu lokalnu zajednicu“, komentariše za Mašinu Marica Živanović Poljo, aktivistkinja udruženja nEKO brine za Levač.

Živanović Poljo dodaje da opština, kao što je i aktivistima poznato, nema ingerencije da utiče na odluku Ministarstva, ali da bi za Levač bilo od izuzetnog značaja ako su predstavnici lokalne samouprave prepoznali obim problema ako su na njega voljni da upozore vrh vlasti.

Aktivistkinja udruženja nEKO brine za Levač se osvrnula i na drugu odluku donetu na vanrednoj skupštini, onu o hitnim izmenama prostornog plana, podsećajući da je opština u proceduru izmene prostornog plana ušla pre osam meseci, ali bez opipljivih rezultata.

Da bismo razumeli značaj prostornih planova za aktivnosti ovog tipa, setimo se da je krajem prošle godine do (privremenog) obustavljanja aktivnosti preduzeća Rio Tinto u Jadru (u formalnom smislu) došlo upravo brisanjem Prostornog plana područja posebne namene za projekat „Jadar“ iz Prostornog plana grada Loznice.

„Smeta nam što nije prihvaćeno da se odredi neki rok za donošenje izmena Prostornog plana, ali se nadamo da ćemo do Nove godine to uspeti da dovedemo do kraja“, dodaje Živanović Poljo.

Preduzeće Balkan mining and minerals je 27. septembra objavilo da će odložiti, odnosno samo privremeno obustaviti radove na istražnim bušotinama u opštini Rekovac. Kao zvanični razlog za to naveli su potrebu da procene rizike za nastavak projekta zbog saznanja da je na planini Starica zapaljena građevinska mašina druge rudarske kompanije.

Meštane koji su u tom trenutku ispred parcele predviđene za istraživanje protestovali već dve nedelje u saopštenju nisu pomenuli. Građani, sa svoje strane, tvrde da Balkan mining and minerals svakako nema sve dozvole i prava da istražuje u Levču.

Otpor istraživanju litijuma u Rekovcu; Foto: nEKO brine za Levač / Fejsbuk

Samo jedan od razloga koje pominju je, primera radi, to što se bušotina planira na poljoprivrednom zemljištu. Podsetimo, u okolini Valjeva je rudarskoj firmi Euro Litijum Balkan inspektorat Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nedavno eksplicitno zabranio korišćenje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe, u skladu sa slovom zakona, ali i u jednom od prvih rešenja ovog tipa u Srbiji. I Levčani su inicirali proces koji bi mogao da dovede do slične zabrane, odnosno nedavno poslali prijave poljoprivrednom i rudarskom inspektoru.

„Mi smo u poslednjih godinu i po dana, od kada smo saznali da je Rekovac uopšte kompanijama interesantan za ovu vrstu istraživanja, preduzeli sve što smo mogli institucionalno. Obraćali smo se lokalnoj samoupravi, pokrenuli lokalnu peticiju koju je potpisalo oko 2.000 ljudi, što je jako veliki broj za ovu sredinu; prikupljali potpise za narodnu inicijativu za zabranu istraživanja, eksploatacije i prerade litijuma i bora na teritoriji cele Srbije. Obraćali smo se svim nadležnim institucijama“, objašnjavala je za Mašinu ranije Živanović Poljo.

Komentarišući privremenu obustavu istraživanja koju je objavio Balkan mining and minerals, Živanović Poljo kaže:

„Mi smo iz saopštenja videli da su se oni samo privremeno povukli, ali da ne odustaju, tako da meštani i dalje tamo,rešeni da ne prepuste ništa slučaju. Dok ne dobijemo papir da se rudarska kompanija definitivno povukla, ni meštani se neće povlačiti.“

„Poruka meštana i partijama koje participiraju na lokalnom i onima na republičkom nivou je da Levčanima ne znači mnogo da se odbornici i poslanici deklarativno izjasne da su uz svoj narod, a protiv istraživanja litijuma i rudnika, već da zaista moraju da preduzmu konkretne aktivnosti. Mi ćemo pratiti svaki njihov korak“, poručuje naša sagovornica.

I.K.

Prethodni članak

Reditelj Nikolaus Gejrhalter: „Nisam želeo da prikažem dobre i loše ljude, već sistem“

Feminizam iz teretane: Osnaživanje ide i iz glave i iz tela!

Sledeći članak