Minimalac povećati za 10, pa 20%, zahtevaju potpisnice Deklaracije o plati za život

Potpisnice Deklaracije o plati za život uputile su otvoreno pismo Vladi i ministarstvima pred sutrašnji sastanak u Socijalno-ekonomskom savetu na kojem se odlučuje o visini minimalne cene rada za sledeću godinu. Ove organizacije daju punu podršku zahtevima sindikata da se minimalna zarada od septembra ove godine uveća za 10%, a od januara 2024. godine dodatnih 20%.

Radnik u proizvodnoj hali

Pobornici plate za život u svom pismu kažu da su i prošle godine upozoravali da povećanje minimalne cene rada od 14% značajno zaostaje za inflacijom koja je počela da raste još 2021. i ne zaustavlja se do danas.

„Inflacija se najpogubnije odrazila upravo na slojeve stanovništva sa najnižim primanjima, što posebno dolazi do izražaja kada se pogleda rast cena hrane i drugih osnovnih životnih potrepština koji daleko nadilazi opšti nivo inflacije“, stoji u pismu.

Zato organizacije potpisnice Deklaracije o plati za život, traže od predstavnika i predstavnica Vlade da pruže podršku zahtevima sindikata da se minimalna zarada od septembra ove godine uveća za 10%, a od januara 2024. godine dodatnih 20%.

„Prioritet našeg društva mora biti usvajanje strategije razvoja naše privrede i društva na način koji će ljudima obezbediti platu od koje može da se živi. Prvi korak u ovom smeru bilo bi uvažavanje sindikalnih stavova i zahteva po pitanju povećanja minimalne cene rada“, navodi se u pismu ovih organizacija.

Podsećamo da su pregovori o minimalnoj ceni rada za 2024. godinu na određen način upali u ćorsokak pošto su sindikati zahtevali da se prvo završi rasprava o njihovom zahtevu da se vanredno poveća minimalac za tekuću godinu. Dodatnu senku na pregovore u SES-u baca i ponovno licitiranje predsednika Aleksandra Vučića koji je i pre pregovora svima rekao koliko će biti minimalac.

Pismo upućeno Vladi potpisuju: Ujedinjeni sindikati Srbije “Sloga”, Centar za politike emancipacije, Centar za dostojanstven rad, A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, Fondacija Centar za demokratiju, Socijaldemokratski klub, Ministarstvo prostora, Centar za održivi razvoj Srbije, Zajedničko – Platforma za teoriju i praksu društvenih dobara, Centar za istraživanje javnih politika, ROZA – Udruženje za radna prava žena, FemPlatz, Organizaciju za političku ekologiju Polekol, Centar za empirijske studije kulture jugoistočne Evrope, ASTRA, Koalicija za razvoj solidarne ekonomije, Alternativni centar za devojke, Ženska platforma za razvoj Srbije, Centar modernih veština, Liceulice, Rekonstrukcija ženski fond, BeFem, Pravo na vodu.

M.M.

Prethodni članak

Radnici platformskih kompanija ne zarađuju egzistencijalni minimum

Nastavlja se bahatost direktora Doma zdravlja Palilula prema zaposlenima

Sledeći članak