Nacrti medijskih zakona ne predstavljaju kompromis ni suštinsku medijsku reformu, kažu iz Koalicije za slobodu medija

Članice Koalicije se ne slažu sa premijerkinom ocenom da su nacrti Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima sa rešenjima usaglašeni sa primedbama medijskih udruženja.

kamera

„Na jučerašnjem sastanku sa premijerkom Anom Brnabić, članovi radnih grupa za izmene dva zakona, članice Koalicije, nisu dobile na uvid izveštaje sa javnih rasprava, kao ni tekst nacrta dva ključna medijska zakona o kojima Vlada treba da odlučuje“, konstatuje se u saopštenju Koalicije za slobodu medija.

Uprkos tome, premijerka je 11. oktobra povodom završetka javne rasprave o dva sporna zakona izjavila da je postignut kompromis „oko najvažnijih pitanja koji se tiču implementiranja“, te oko Saveta za štampu i izbora za članove Regulatornog tela za elektronske medije (REM), kako je prenela Beta. Brnabić je dodala da su zakoni revolucionarni i da će biti usvojeni do kraja oktobra.

Iz Koalicije za slobodu medija kažu da kompromis nije postignut niti da zakoni predstavljaju suštinsku reformu.

Osnuješ samoregulatorno telo pa kažeš da nisi kršio Kodeks novinara Srbije

Podsetimo, koalicija novinarskih i udruženja civilnog društva je upozoravala na tri osnovna problema u predloženim zakonima. Prvi problem je to što je Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima praktično predlagao da se kažnjavaju samo mediji koji poštuju ingerencije Saveta za štampu, a da ostali sami sebe oslobađaju odgovornosti.

„Rešenjima koja nudi Ministarstvo u Zakonu o javnom informisanju i medijima, omogućava se nastavak finansiranja medija koji učestalo krše Kodeks novinara Srbije, promovišu nasilje i koriste govor mržnje targetirajući neistomišljenike vlasti“, upozorila je sredinom septembra Koalicija za slobodu medija. Kako smo tada pisali, podaci o tome da li je štampani ili onlajn medij kršio Kodeks novinara Srbije tražili bi se samo od onih medija koji su prihvatili nadležnost Saveta za štampu, dok bi ostali mogli da osnuju paralelno samoregulatorno telo i kroz njega sami sebi izdaju uverenje da nisu prekršili Kodeks.

Drugi problem na koji se fokusirala Koalicija za slobodu medija tiče se REM-a. Kako su naglašavali Zakonom o elektronskim medijima je bio predviđen neometan rad Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) u postojećem sazivu, bez izbora novog Saveta REM-a i bez donošenja Kodeksa rada članova Saveta. Treći problem odnosi se na pitanje povratka države u vlasništvo medija.

Brnabić tvrdi da će svi morati da poštuju Savet za štampu, ali Koalicija nije videla nacrt da bi se uverila u te tvrdnje

„Kada je reč o položaju Saveta za štampu, dobili smo usmeno obaveštenje da je usvojeno rešenje o kome se još u aprilu izjasnila Radna grupa za izmenu Zakona o javnom informisanju i medijima, ali do ovog trenutka nismo dobili nacrt predloga zakona kako bi se uverili u tu tvrdnju“, kažu u saopštenju od 12. oktobra iz Koalicije za slobodu medija.

Radna grupa je u aprilu tražila da zakon ne dozvoli da se samoregulatorna tela osnivaju kako kome padne na pamet, već da svi mediji podležu ingerencijama Saveta za štampu i poštuju Kodeks. Ako je u novom nacrtu tako, to je korak u dobrom smeru, ali za tu tvrdnju zasad nema materijalnih dokaza.

Sa REM-om stvari stoje lošije. Kako kažu iz Koalicije:

„Današnje saopštenje Vlade Srbije unosi dodatnu konfuziju u to na koji način je konačan nacrt ZEM rešio pitanje ovlašćenih predlagača članova Saveta REM-a, odnosno koji je od brojnih predloga na koncu našao svoje mesto u nacrtu tog zakona. Podsećamo da je Koalicija javno izrazila neslaganje sa predlogom da Poverenica za zaštitu ravnopravnosti i Zaštitnik građana budu zasebni predlagači, te da ne može biti reči o kompromisu u ovom članu Zakona ukoliko je Vlada ostala pri takvom rešenju“.

Po oceni članica i članova Koalicije, „sastanak sa premijerkom je nedvosmisleno potvrdio da Vlada ne želi da obezbedi diskontinuitet u radu postojećeg Saveta REM-a, iako je to bio jedan od osnovnih zahteva Koalicije i jedna od najvažnijih mera iz Medijske strategije“.

Koalicija: Omogućiti Telekomu vlasništvo nad medijima se kosi sa Medijskom strategijom

Kada je u pitanju povratak države u vlasništvo nad medijima, po oceni Koalicije tvrdnje iz Vlade da su članovi oba zakona koji ga omogućavaju izmenjeni tako da se odnose samo na Telekom Srbija, „ostaju potpuno neprihvatljive, s obzirom da dramatično odstupaju od strateškog opredeljenja Republike Srbije definisanog još 2011. godine, a potvrđenog usvajanjem Medijske strategije 2020. godine“.

Koalicija za slobodu medija je još jednom pozvala Vladu Srbije da usaglasi predloge nacrta Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima sa rešenjima iz Medijske strategije.

„Zbog toga smatramo da je od presudne važnosti da Vlada Srbije, pre najavljenog pokretanja postupka po hitnoj proceduri za usvajanje ova dva zakona, još jednom preispita svoju odluku da odstupi od Medijske strategije koja je usaglašena i potvrđena od strane svih zainteresovanih strana – medijske zajednice, kao i same Vlade. Podsećamo da je Strategija pozdravljena od strane međunarodnih aktera jer je usglašena sa evropskim i drugim međunarodnim standardima što je važno jer se Srbija nalazi na putu za EU“, zaključuje se.

I.K.

Prethodni članak

Centar za novo stambeno zadrugarstvo otvara svoja vrata za javnost

Zahtevi za bliže definisanje diskriminacije na radu u toku perimenopauze i menopauze

Sledeći članak