Nova android aplikacija: „Radna prava za tebe“

Aplikacija „Radna prava za tebe“ namenjena je pre svega mladima koji iz srednjih škola ili sa fakulteta izlaze na tržište rada ali i onima koji su radnici i radnice sa iskustvom a žele da dodatno unaprede svoje poznavanja radnih prava.

mobilni telefon u ruci

Aplikaciju je izadila Sekcija mladih Saveza samostalnih sindikata imajući u vidu da je poslednjih godina sve manje novih radnih mesta sa ugovorima o radu, dok je ujedno sve više mladih angažovano na nesigurnim i nepredvidljivim radnim mestima. Kako kažu mladi sindikalci u opisu aplikacije „urušavanje standarda iz rada podstaknuto je relativizacijom i rastezanjem dela po dela prava iz rada do granice kada radnici uzimaju šta se ponudi“.

U sindikatu veruju da je poznavanje radnih prava preduslov za promenu lošeg položaja radnica i radnika, a aplikacija „Radna prava za tebe“ pokušava da ponudi ova znanja kroz dva segmenta. Prvi je zabavno-edukativni kviz, a drugi je vodič kroz radna prava podeljen u jedanaest tema. Svaka pojedinačna tema u ovom segmentu aplikacije je pisana u kratko i svima razumljivoj formi, a neke od oblasti koje su pokrivene su: zasnivanje radnog odnosa; nestandardni oblici rada; rad van radnog odnosa; aneksi ugovora; zarade; prestanak radnog odnosa; organizovanje sindikata i kolektivni ugovori.

Stranice aplikacije „Radna prava za tebe“

Sindikat je pokretanjem aplikacije učinio zanimljiv korak u edukaciji radnika i radnica mogućem privlačenju mlađih ljudi u članstvo. Nama međutim nije promaklo da je dobro urađeni edukativni deo potpuno stavio u drugi plan pitanje organizovanja i borbe koje bi i radnicima i sindikatima moralo biti na prvom mestu ako imamo u vidu da sindikalne strukture već imaju dobre pravne službe koje tumače zakonske odredbe i prava i obaveze radnika. Tako je i tema „Organizovanje sindikata i kolektivni ugovori“ tek na dnu drugog segmenta. Svakako je dobro što se govori i o pravu radnika na organizovanje, međutim lepo pojašnjena prava teško mogu pripremiti radnike za ono što se često dešava u praksi. Recimo šta u slučaju kada poslodavac sprečava sindikalno organizovanje? Neki budući razvoj aplikacije pored edukativnog segmenta o postojećim, teško narušenim pravima, bi mogao da uključi i preko potrebni segment o tome kako se „borimo za radna prava“.

Aplikacija „Radna prava za tebe“ je besplatna, nakon preuzimanja dostupna bez interneta, razumljiva i funkcionalna. Može se preuzeti na svim uređajima sa Android operativnim sistemom.

„Radna prava za tebe“ nastala je u okviru projekta „Jačanje Sekcije mladih SSSS“ koji SSSS sprovodi uz podršku švedske fondacije „Olof Palme Centar“

M.M.

Prethodni članak

Građani Jerkovića upozoravaju: ugrožena pola veka stara planski sađena šuma

Da li zelena levica otvara vrata uprave Zagreba?

Sledeći članak