„Poziva se Srbija na čišćenje Šodroša“: skup protiv nasilja nad životnom sredinom i građanima u Novom Sadu u 16 časova

„Pozivaju se svi aktivisti, građani, čestiti i hrabri ljudi širom Srbije da dođu sutra u 16 časova u Šodroš Survivor kamp, kako bismo krenuli u akciju čišćenja šume od smeća kolonijalizma, od nasilja i mašina“, poručuje Ekološki front Novi Sad.

Skup za zaštitu poslednje prirodne zelene oaze u Novom Sadu, koja je ugrožena nelegalnom gradnjom velikih razmera, biće održan u sredu, 19. oktobra, u 4 popodne, pod sloganom „Poziva se Srbija na čišćenje Šodroša“.

Šuma ne može da se brani sama, potrebni smo joj mi. A sami ne možemo ni mi. Nama ste potrebni vi. Svi i sada!“, objavili su u saopštenju iz Ekološkog fronta Novi Sad u utorak, 18. oktobra uveče, nakon dana koji je obeležilo guranje, šutiranje i hapšenje demonstranata od strane pripadnika interventne policije.

„U Novom Sadu se vodi najvažnija borba za ovu zemlju. Za šumu i vazduh. Za život grada. Po naredbi Miloša Vučevića, danas su nas nikad brojnije policijske snage tukle, hapsile i šikanirale. Desetoro aktivista su dobili prekršajne i krivične prijave”, piše u jučerašnjem saopštenju te organizacije.

Juče je privedeno desetak aktivista, a policija nije štedela ni starije. Kako je nakon privođenja izjavio Radivoje Jovović, predsednik novosadskog Gradskog odbora koalicije Zajedno-MORAMO, policija nije imala pravni osnov da privodi ljude „čija je krivica u tome što su stajali u javnom prostoru koji im pripada, braneći šumu koju žele da poruše i poseku oni koji nisu imali nikakvu dozvolu za radove, nikakav pravni osnov“.

Po njegovim rečima, uprava policije je primenila silu nad pogrešnim ljudima:

„Stala je na stranu onih koji besramno krše, umesto na stranu onih koji brane zakon. Policijski kordon je primenio silu nad Novosađanima i Novosađankama! U čije ime, naše?! Ne, nipošto. U ime organizovanog kriminala i prljavog stranog kapitala, kome nikakva priroda, nikakav život, nije svet“.

Jovović i drugi aktivisti poručuju da neće ustupiti ni milimetar svog grada i svoje zemlje i da će se držati čvrsto i solidarno.

Podsetimo, građani su dve godine pokušavali da sa vlastima uspostave dijalog, da bi nakon neprijavljene seče drveća na Šodrošu u julu tamo uspostavili aktivistički kamp. U utorak u zoru na lokaciji su se pojavili radnici firme CBRD koji su počeli da obeležavaju mesto za pripremne radove iako je u toku proces pred komitetom Bernske komisije, a postoji i niz drugih neregularnosti i neispunjenih pravnih obaveza za početak radova.

Naime, kako naglašavaju iz Šodroš Survivor kampa, planirani most nije obilaznica (kojom se naziva), urbanizacija brodogradilišta je protivna Prostornom planu Republike Srbije, za radove na terenu nema građevinske dozvole ni strateške procene uticaja; nije bilo javnog uvida. Ne zna se ni koliko će infrastruktura do koje je novosadskim vlastima toliko stalo da je njihovo privatno obezbeđenje u julu zbog nje klečalo građanima po vratovima koštati – osim što se da pretpostaviti da će u uslovima ekonomske krize samo opteretiti građane dugom, a doprineti isključivo stranoj građevinskoj industriji, kako je naglašeno i na jučerašnjoj vanrednoj konefrenciji za štampu dela parlamentarne opozicije.

I.K.

Prethodni članak

Mentalno zdravlje mladih: Svet je pun izazova, mlade treba podržati kada žele da posete psihologa

Policija u Novom Sadu brutalna prema ženama i starijima, tvrde aktivisti

Sledeći članak