Raste broj napada na Kurde u Turskoj, javlja HDP

U drugoj polovini jula Krudi su pretrpeli napade u Afjonu, Ankari i Koniji.

Etnički napadi na Kurde rezultat su politike Erdoganovog režima, koja kriminalizuje Kurde i druge koji nisu Turci ili muslimani, i Narodnu demokratsku partiju – HDP, javlja evropsko zastupništvo te stranke.

U gradu Konija 30. jula grupa ljudi je napala kurdsku porodicu, spalila njihovu kuću i ubila sedam njenih članova. Ista porodica napadnuta je dve nedelje ranije. Tada je policija uhitila neke od počinilaca, koje je ubrzo pustila na slobodu.

Iste noći naoružana lica su napala sedište HDP-a u Koniji, drugi put tokom jula meseca.

U Afjonu etnički motivisan napad su pretrpeli kurdski sezonski radnici, ranjeno je sedmoro ljudi.

Podsećamo da je sedište HDP u Izmiru napadnuto tokom juna. U tom napadu usmrćena je jedna osoba.

Izvor: Recep Tayyip Erdoğan / Facebook

Erdogan je 2003. osvojio predsedničke izbore zastupajući poziciju mirovnog procesa i rešenja sukoba između Turske i kurdskog nacionalno-oslobodilačkog pokreta predvođenog Radničkom strankom Kurdistana – PKK. Međutim, 2016. godine, nakon pada njegove popularnosti, političke kalkulacije su ga navele da naprasno i jednostrano obustavi mirovni proces.

HDP, kao jaka levičarska opoziciona partija koja je takođe zagovarala mirovni proces između Turske i kurdskog nacionalno-oslobodilačkog pokreta, našla se na udaru Erdoganovog režima.

Represija protiv Kurda i njihovih političkih predstavnika i saveznika dobila je dodatni vetar u leđa u poslednjih pet godina, budući da je Erdogan svoje izgubljene glasove nadoknađivao stupanjem u koaliciju s nacionalističkim političkim akterima koji su desnije od njegove Stranke pravde i razvoja (AKP).

Podsećamo da su trenutno u toku dva velika sudska procesa protiv Narodne demokratske partije. U okviru „Kobane suđenja“ 108 političara se terete za smrt demonstranata koji su žrtve napada terorista Islamske države.

Istovremeno sa „Kobane suđenjem“ glavni tužilac turskog kasacionog suda ponovo je zatražio od Ustavnog suda da zabrani levičarsku i prokurdsku HDP, treću po veličini stranke u Turskoj.

Mašinine tekstove o situaciji u Turskoj možete čitati na ovom linku.

A.J.

Prethodni članak

Zrenjanin raskinuo ugovor s fabrikom vode: traži se ko zna koje po redu „novo rešenje“

Crveni se jezerce kod Gornje Nedeljice: meštani sumnjiče Rio Tinto

Sledeći članak