Solidarnost poziva na brze reakcije i informisanje javnosti o izlivanju nafte kod Čelareva

Vest da se juče kod naselja Čelarevo izlilo između 25.000-30.000 litara goriva iz broda koji plovi pod bugarskom zastavom a koji je usidren, zabrinula je javnost.

Foto: Marko Miletić / Mašina; zemun; dunav; zastava

Izlivanje ogromne količine nafte u Dunav može dovesti do brojnih, izuzetno negativnih posledica po životnu sredinu, poručuju iz Političke platforme Solidarnost.

Prema njihovom saopštenju, neke od posledica izlivanja nafte u Dunav mogu biti onečišćenje vode, što podrazumeva činjenicu da nafta stvara tanki film na površini vode, sprečavajući protok kiseonika i sprečavajući fotosintezu biljaka koje su vitalne za život u vodi. „Ovo može dovesti do gušenja i smrti riba, vodozemaca i drugih vodenih organizama“, upozoravaju iz Solidarnosti.

Izlivanje nafte takođe može dovesti i do oštećenja ptica i vodenih sisara: „Kada ptice ili vodeni sisari dođu u kontakt s naftom, njihovo perje ili krzno postaje zagađeno i masno. To otežava njihovu sposobnost da se greju i plivaju, što može dovesti do hipotermije i utopljavanja. Takođe, kada životinje pokušaju da očiste svoje perje ili krzno, mogu uneti naftu u svoje telo, što može izazvati trovanje“, navodi se u saopštenju.

Iz Solidarnosti upozoravaju i na uništavanje staništa i upozoravaju na dugoročne posledice po biljni i životinjski svet koji zavisi od tih staništa, ali i na uticaj na ekološki lanac ishrane. „Organizmi koji se hrane zagađenom hranom ili žive u kontaminiranom okruženju mogu akumulirati toksine u svom telu. Kada se ti organizmi konzumiraju od strane drugih, toksini se prenose kroz lanac ishrane, što može imati dugoročne efekte na životinje višeg nivoa ishrane, uključujući ljude.“

Sve ovo, navode iz Solidarnosti, podrazumeva i ekonomski gubitak: „Izliv nafte u reku može imati ozbiljne ekonomske posledice. Ribolovne industrije, turizam, poljoprivreda i druge privredne delatnosti koje zavise od reke mogu pretrpeti velike gubitke. Očišćenje reke od nafte takođe zahteva značajna finansijska sredstva i resurse“, navodi se u saopštenju.

Iz ove organizacije ističu važnost brze reakcije kako bi se smanjile štete i minimalizovao uticaj na životnu sredinu, ali i zahtevaju da javnost bude obaveštena o koracima koji se preduzimaju radi sanacije ove ekološke katastrofe, navodi se.

Podsetimo, novosadska lučka kapetanija podnela je juče u ranim prepodnevnim časovima prijavu Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu da je na 1287. kilometru Dunava u blizini Čelareva došlo do akcidenta i da se iz broda koji plovi pod bugarskom zastavom izlila tečnost za koju se sumnja da potiče od naftnih derivata, rekao je pomoćnik sekretara u tom pokrajinskom telu, Nemanja Ivanović, preneo je N1.

Nadležne službe su navele da se radi na sanaciji i rešavanju.

I.P.

Prethodni članak

Godinu dana Šapićevog nasilja nad Beogradom – protestna akcija održana u Beogradu

Šapić nije dostojan funkcije gradonačelnika, poruka je nekoliko odborničkih grupa u Skupštini grada Beograda

Sledeći članak