Sprečeno iseljavanje porodice Timotijević

foto: Matija Jovanović
foto: Matija Jovanović

Solidarnom akcijom na koju je pozvala inicijativa Ne davimo Beograd, nekoliko desetina građana i građanki je danas u beogradskom naselju Bara Venecija sprečilo iseljavanje porodice Timotijević i rušenje njihove kuće.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda naložila je rušenje objekta koji se nalazi na zemljištu planiranom za razvoj projekta Beograd na vodi. S tim ciljem Direkcija je do sada raselila 227 porodica s prostora Savskog amfiteatra a šestočlana porodica Timotijević je jedina koja se i dalje protivi preseljenju.

Kako je Novostima izjavio Ivan Timotijević, razlog njihovom protivljenju je nepoverenje u gradske vlasti i strah da nakon rušenja stambenog objekta u kojem žive, njihovo stambeno pitanje neće biti trajno rešeno. Timorijević je još pre početka realizacije projekta Beograd na vodi pokrenuo sudske postupke kako bi dokazao vlasništvo nad kućom. Problem je nastao iz razloga što firma Iskra koja je Timotijeviću dala na korišćenje objekat, a potom i u vlasništvo, nije ovu kuću uknjižila u katastar kao svoje vlasništvo, čime je formalno država postala vlasnik tog zemljišta. Zbog toga se Timotijevićima nudi samo privremeno rešenje za krov nad glavom dok se spor ne završi pred sudom. Međutim, ova porodica ima opravdani strah da u takvoj situaciji postupak ne bi bio rešen u njihovu korist.

Inicijativa Ne davimo Beograd već dve godine ukazuje na štetnost projekta Beograd na vodi koji uzurpira javnu imovinu i budžete kako bi se pogodovalo privatnom investitoru. Otpor prema ovom investitorskom projektu je kulminirao nakon nelegalnog rušenja objekata u delu naselja Savamala za šta i dalje odgovorni nisu pronađeni. Niz protesta koje je tim povodom inicijativa organizovala privukli su i preko dvadeset hiljada građana na ulićne šetnje.

Nova vlada je najavila zaoštravanje svojih neoliberalnih mera kao i nastavak agresivnog sprovođenja Beograda na vodi. Ostaje da se vidi da li će, i u kojoj tački, takva politika naići na jednako snažan otpor.

foto: Matija Jovanović
foto: Matija Jovanović
foto: Matija Jovanović
foto: Matija Jovanović
foto: Matija Jovanović
foto: Matija Jovanović
foto: Matija Jovanović
foto: Matija Jovanović

Prethodni članak

Nastavak neoliberalne vizije

Zašto nam trebaju nove stambene politike

Sledeći članak