Večeras se održava razgovor o knjizi HERMAN, QUO VADIMUS, posvećenoj radničkom intelektualcu Bogomiru Hermanu

Večeras u 18 časova u Galeriji Artget u Beogradu razgovaraće se o novoj knjizi koja je posvećena međuratnom marksisti i radničkom intelektualcu, Bogomiru Hermanu.

Pre devedeset godina Bogomir Herman je objavio tekst  „Quo vadis Krleža” koji je umnogome odredio prilike rasprave na književnoj levici, a zahvaljujući kojem je Herman predstavljen – potom i upamćen – kao kruta i dogmatski fiksirana, ždanovljevska figura.

Međutim, život, rad i misao Bogomira Hermana daleko je bogatija, a knjiga „Herman Quo Vadimus“ u izdanju Most Art Jugoslavija nudi potpuniju i verniju sliku ovog radničkog intelektualca, koji je, između ostalog, bio ekonomista, jedan od osnivača Nolita i prvi prevodioc Kafkinog „Procesa” u Jugoslaviji.

Mašina je uoči objavljivanja knjige „Herman, Quo Vadimus“ intervjuisala njenog ko-urednika, istoričara Stefana Gužvicu, koji je naglasio značaj krtičke misli Bogomira Hermana: 

„Nakon iskustva dvadesetog veka i proteklih trideset godina lutanja levice, neophodno je iznova podsećati na kritičku oštricu marksizma. Knjiga o Hermanu je doprinos obnovi marksizma i podsetnik na, od marksizma nerazdvojnu, nužnost kritičke misli“, istiakao je u intervjuu koji je dao za Mašinu istoričar Stefan Gužvica, autor knjige 

U razgovoru će učestvovati: Dragan Stojković, kourednik izdanja, Udruženja za kulturu povezivanja Most Art Jugoslavija, Stefan Gužvica, kourednik izdanja i istoričar, Maja Herman Sekulić, književnica, ćerka Bogomira i Ljiljane Herman i Jelena Lalatović, književna kritičarka

A.J.

Prethodni članak

Transformacijom javnih preduzeća SNS bi pokrenuo totalnu pljačku, poručuju iz Političke platforme Solidarnost

Brnabić tvrdi da promena pravnog statusa 22 javna preduzeća ne vodi privatizaciji

Sledeći članak