Dodeljena priznanja za feminističku i žensku borbu kulturnog centra BeFem

Feministički kulturni centar BeFem je dodelio sedamnaest nagrada Bring The Noize za feminističku i žensku borbu koja je obeležila proteklu godinu.

„Proteklu godinu obeležile su značajne ženske borbe na globalnom i lokalnom nivou, a BeFem ove godine dodeljuje 17 priznanja onima koje su nam pokazale da se jedino zajedno i solidarno možemo izboriti za dostojanstvene radne uslove, kvalitetno obrazovanje, nezavisnost i da je popularna kultura mesto društvene promene“, poručuju iz BeFema.

Nagrada Pobunjene devojčice dodeljena je pozorišnom timu predstave Devojčice, priznanje Za nove zajednice i politike pomirenja Sanji Stamenković, nagrada Za otpor i slobodarske politike u lokalnim zajednicama udruženjima Dečiji centar iz Zaječara i Žene za mir iz Leskovca.

Priznanje Za zajedničku borbu protiv akušerskog nasilja dobile su Milica Filipović, Maja Simić Simeunović i Dragana Pandurević Jovović, kao i advokatski tim: Marina Mijatović, Ivana Soković Krsmanović i Jelena Stanković. Kako smo ranije pisali, one su formirale tim za pomoć ženama žrtvama nehumanog postupanja u ginekološko-akušerskim ustanovama u Srbiji i na osnovu svedočanstava 200 žena sastavile izveštaj o 16 oblika zlostavljanja u domaćim porodilištima.

Nagrada Za borbu protiv menstrualnog siromaštva otišla je Jovani Mrdalj, Jeleni Mirić i Milici Sekulić, priznanje Za borbu protiv desničarskih intervencija u javnom obrazovanju Sanji Petrović Todosijević, a nagrada Za doprinos očuvanju sećanja, za feminističko znanje i obrazovanje Margareti Bašaragin.

Dodeljena BeFemova priznanja za feminističku i žensku borbu Bring The Noize 2023; Foto: Befem

Priznanje Za doprinos ženskoj književnosti i regionalnom povezivanju dobio je projekat Regiona: antologija regionalne ženske književnosti, urednica Vladislava Gordić Petković i sve zastupljene autorke. Nagrada Za sunčani zrak aktivzma dodeljena je Lani Nikolić.

Priznanje Za energiju budućnosti dodeljeno je energetskoj zadruzi Elektropionir, koja je, podsetimo, između ostalog pokrenula izgradnju zadružne solarne elektrane Solarna Stara. Elektropionir se po ugovoru koji je potpisan 6. februara 2023. u Pirotu obavezao da će na delu krovova zgrada mesnih zajednica Dojkinci i Temska izgraditi solarne elektrane ukupne snage 12 kWp, od kojih će sav prihod ubirati mesne zajednice.

Bojana Minović, aktivistkinja pokreta Sačuvajmo planinske reke Kraljeva i Inicijativa Studenac Nova Varoš dobile su nagradu Za žensku ekološku borbu i odbranu reka. Minović je nekoliko godina posvetila borbi protiv izgradnje desetina MHE kojima se planira uništavanje reka i potoka kraljevačkog kraja, dok se aktivistkinje Studenca, između ostalog, aktuelno bore protiv nasilnog urbanizovanja planine Zlatar, kojoj preti sudbina Zlatibora.

Inicijative Koliki je moj deo?, Plata za život i Za dostojanstven rad u kulturi dobitnice su priznanja Uzbuna, za radna i ekonomska prava žena. Kampanja Koliki je moj deo? zalaže se za pravednu raspodelu nasledstva između muškaraca i žena. Iz Ženskog udruženja kolubarskog okruga (ŽUKO) na stranici kampanje o pravednoj raspodeli nasledstva između muškaraca i žena Koliki je moj deo? skreću pažnju na to da su žene isključene iz podele imovine u čak preko 43% slučajeva, dok su muškarci isključeni u svega 0,5% slučajeva. Iako je žena u Srbiji oko 200.000 više nego muškaraca, čak 75% žena u proseku, odnosno 84% u ruralnim sredinama, nema nepokretnosti.

Dodeljena BeFemova priznanja za feminističku i žensku borbu Bring The Noize 2023; Foto: Befem

Podsetimo, u Srbiji dve trećine radnika i radnica prima platu koja je manja od prosečne, a minimalna zarada, koju prima većina radnog stanovništva, bi trebalo da bude tri puta veća da bi pokrila osnovne egzistencijalne i socijalne potrebe radnika i radnica i njihovih porodica. Troškovi života su visoki i u porastu, nejednakosti među najvišim u Evropi, a potrošačka korpa daleko ispod mere minimalno dostojanstvenog života ljudi. To su neki od razloga zbog kojih je Centar za politike emancipacije pokrenuo inicijativu Plata za život, kojoj se potpisivanjem Deklaracije o plati za životne pridružilo nekoliko sindikata i više desetina građanskih organizacija. Deklaraciju je moguće potpisati i individualno.

Na Mašini ste mogli da pratite i kampanju Za dostojanstven radu u kulturi iza koje stoje Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) i Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) u saradnji sa drugim reprezentativnim organizacijama, uključujući Stanica – Servis za savremeni ples, Međunarodno udruženje likovnih kritičara AICA – sekcija Srbija Udruženje baletskih umetnika Srbije (UBUS) i Udruženje kompozitora Vojvodine (UKV). Radi se o kampanji koja predstavlja zajedničku borbu kulturnih radnica i radnika, umetnica i umetnika za, kako se navodi u saopštenju, „sistemsko unapređenje uslova rada u sektoru kulture, za obezbeđivanje dostojanstvenih zarada, mogućnosti za stručan i autonomni rad, ali i za kontinuirano povećanje budžeta za kulturu koje mora biti razvojno usmereno ka potrebama samih kulturnih proizvođača ali i društva u celini“.

Rad anesteziološkinja Gordane Jovanović i Vojislave Nešković nagrađen je priznanjem Za podizanje glasa protiv eksploatacije i mobinga. Priznanje za feminističko medijsko savezništvo dodeljen je emisiji Žena u kutiji, autorkama Milici Kravić Aksamit i Tamari Srijemac. Za umetnički doprinos suočavanju sa prošlošću i promociji mira nagrađena je Mia David.

Priznanje za vidljivost feminističke umetnosti dobila je Sanja Kojić Mladenov, dok je Ana Đurić Konstrakta nagrađena Priznanjem za feministički doprinos u pop kulturi.

Nagrada Bring The Noize dodeljuje se sedmu godinu zaredom feminističkim inicijativama, kolektivima i pojedinkama, koje su tokom prethodne godine pokrenule promene za pravednije društvo.

„Ne dopuštamo da hrabri ženski iskoraci padnu u zaborav, i zato u okviru obeležavanja Međunarodnog dana žena, dodeljivanjem simboličnih priznanja za žensku borbu ohrabrujemo dosadašnje i motivišemo buduće feminističke promene“, kažu iz BeFema.

I.K.

Prethodni članak

Protest studenata arhitekture gubi podršku parlamenta

Tako je svima nama ženama: zato svi na večerašnji Marš

Sledeći članak