Protest protiv Turske invazije na sever Sirije održan i u Beogradu

Ispred ambasade Turske u Beogradu održan je porotest podrške narodu Rožave koji je pod napadom turske vojske.

Došao sam da protestujem u znaku podrške narodu Rožave. Turska sprovodi invaziju na tu autonomnu oblast na severu Sirije, gde sada može da dođe do velike katastrofe, do etničkog čišćenja, izjavio je za Mašinu Saša Perić.

U opresiju nad Kurdima spada i to da se o toj opresiji uopšte ne govori, rekla nam jedna demonstrantkinja i dodala da je:

Važno i to što revoluciju u Rožavi generalno predvode žene. Politička transformacija koju sprovode je možda najbliže onome što bismo mi želeli da vidimo kao način organizovanja pravednijeg društva.

Nekoliko desetina okupljenih demonstranata je nosilo zastave Narodnih zaštitnih jedinica (YPG), poznatih po uspešnoj borbi protiv ISIS-a, kao i poruke protiv kapitalizma. Okupljeni su uzvikivali i parole Dole turski imperijalizam, Erdogan ubica, Podrška Rožavi.

Foto: Predrag Momčilović / Mašina

Danas se održavaju protesti protiv Turske invazije na Rožavu širom sveta.

Turska je ovaj najnoviji napad na sirijiske Kurde pokrenula 9-og oktobra, nakon što je SAD naglo prekinuo savez s kurdskim borcima i borkinjama i povlačenjem svojih trupa oslobodio put turskoj vojnoj mašineriji.

Kako smo već pisali, ovo nije prvi napad na Kurde poslednjih godina. Turska vojska je ušla u severni deo Sirije uz vazdušnu podršku SAD u avgustu 2016. godine, kada je Erdogan izjavio da će se boriti protiv ISIS-a i YPG-a. Zatim je sledio turski napad na severni Idlib 2017. godine, pa invazija na Afrin 2018.

Ključna organizacija u Rožavi, gde se godinama sprovodi revolucionarna politička transformacija prema idejama radikalne demokratije, oslobođenja žena i samoodređenja, je Stranka demokratske unije (PYD), a tamošnje Narodne zaštitne jedinice (YPG) i Ženske zaštitne jedinice (YPJ) su najzaslužniji za uspešnu borbu protiv ISIS-a. O tome možete saznati više iz intevjua koji smo objavili s sociološkinjom Nazan Ustundag.

P.M. i A.J.

Prethodni članak

Neoliberalna monarhija Aleksandra Vučića

Komunisti su nas slobodi učili: o fašizmu i rezolucijama

Sledeći članak