Nakon što je privatizovan za 2.6 miliona evra, institut Jaroslav Černi od države dobio poslove vredne 6 miliona

Novi vlasnik instituta, konzorcijum u čiji sastav ulaze Milenijum tim i sedam direktora instituta, već je dobio poslove duplo vrednije od cene koju je za institut početkom godine platio.

Logo Instituta Jaroslav Černi

Vodoprivredni institut „Jaroslav Černi“ privatizovan je početkom januara uprkos protivljenju građana i stručne javnosti. Osnovni argument za otpor privatizaciji bio je de facto strateški značaj najvažnijeg vodoprivrednog instituta u regionu, čiju delatnost je kupac u obavezi da zadrži svega dve godine – ali i činjenica da je institut poslovao profitabilno, sa prihodima od deset miliona evra godišnje, zbog čega njegova privatizacija deluje neopravdano, a cena po kojoj je otuđen besmisleno niska.

Na osnovu analiza koje je radio „Jaroslav Černi“ projektovani su najznačajniji hidrotehnički objekti i sistemi u Srbiji i bližem okruženju, uključujući i projekte za uređenje rečnih slivova i odbrane od poplava reka Dunav, Sava, Drina, Morava i Jadar. Organizacije civilnog društva su upozoravale na to da Černi raspolaže javnim ovlašćenjima i podacima koji ne bi smeli da pređu u privatne ruke, te na to da je otuđenje „Jaroslava Černog“ direktno suprotno ciljevima Strategije upravljanja vodama na teritoriji Republike Srbije do 2034. u kojoj stoji da „naša zemlja nema dovoljno stručnog i naučnog kadra za obavljanje poslova upravljanja vodama i da državni instituti, od kojih se posebno izdvaja ‘Jaroslav Černi’, treba da dobiju veća ovlašćenja“.

U priču su se uključili i inokosni državni organi, pa je Savet za borbu protiv korupcije Vladi Srbije ukazao na to da prodaja Instituta može dovesti do „nesagledivih štetnih posledica po živote, zdravlje i imovinu građana Srbije“, naglasivši njegovu ulogu u kontroli vodnih režima i osiguravanju dostupnosti pijaćoj vodi koja će biti sve ugroženija i zahtevati odgovoran strateški pristup usled klimatskih promena.

Savet za borbu protiv korupcije se tada pridružio glasovima koji su ukazivali na netransparentnost privatizacije Černog. Štaviše, Vladi Srbije i Tužilaštvu za organizovani kriminal je preporučio i da „zbog uočenih nepravilnosti i nezakonitosti u postupku prodaje kapitala tog instituta, pokrene odgovarajući postupak za poništenje odluke o izboru kupca i pokrene postupak za utvrđivanje ništavosti Ugovora o konzorcijumu, koji je zaključen između Milenijum tima i fizičkih lica kao članova Кonzorcijuma, koji je zaključen 29. oktobra 2021. godine“.

Naročito podozrenje je izazvala činjenica da u sastav konzorcijuma koji je kupio institut ulazi i sedam njegovih direktora. Savet za borbu protiv korupcije je zato iskazao sumnju da je u postupku privatizacije došlo do koruptivnih radnji i zloupotreba službenog položaja, te preporučio da se time pozabave državno tužilaštvo i Agencija za sprečavanje korupcije.

Kupac, kako smo već naveli, ne mora da sačuva delatnost instituta duže od dve godine, a u obavezi je da u njega uloži 600.000 evra. Prilikom predstavljanja rezultata istraživanja privatizacije instituta koje je sproveo Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu – RERI pravnik Ivan Ninić je doveo u pitanje i potonju stavku rečima: „Nije jasno kako institucija koja ima prihode od 10 miliona evra godišnje, nema subvencije, nema kredite, nema pozajmice, nema dugove – kako će 600.000 evra da revitalizuje i osveži tu instituciju, meni zaista nije jasno, kad to nije ni deseti deo prihoda te institucije”.

Jasno je jedno – da je u privatizaciji „Černog“ na velikom dobitku kupac, koji je kupoprodajni ugovor potpisao 4. januara. Pretpostavke o tome kolika je dobit u pitanju dobile su jasnije obrise. Kako javlja Nova.rs, na portalu Uprave za javne nabavke stoji javno dostupan podatak da je vodoprivrednom institutu u prva četiri meseca 2022. dodeljeno devet poslova ukupne vrednosti oko 6 miliona evra, koje će, između ostalog, izvršavati za potrebe Elektroprivrede Srbije, Puteva Srbije, JKP Beogradski vodovod i kanalizacija i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

I.K.

Prethodni članak

Maja Ćurčić, Art Aparat: Aktivizam nas uči da razvijamo empatiju, solidarnost i budemo deo zajednice

Korporacije troše milione dolara na pomaganje zabrane abortusa u SAD, a tvrde da se zalažu za jednakost žena

Sledeći članak