Zašto se svako malo manipuliše brojevima abortusa u Srbiji?

Novu staru diskusiju o broju abortusa koji se obave u zdravstvenim institucijama u Srbiji ovog puta je pokrenula Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica stranke Zavetnici.

Kako navodi Istinomer, Milica Đurđević Stamenkovski, prva na izbornoj listi koalicije „Nacionalno okupljanje – Državotvorna snaga“ koju predvode stranke Dveri i Zavetnici, u kampanji je kao problem istakla namerno prekinute trudnoće.

„Svake godine zvanično i nezvanično izvrši se 100.000 abortusa. To je 100.000 dece manje. To je 100.000 duša koje nisu rođene, to je 100.000 života koje smo mi izgubili“, rekla je predsednica stranke Zavetnici u videu koji je objavila na svom profilu na društvenoj mreži X, prenosi Istinomer.

Po podacima koje je Istinomeru dostavio Institut zа јаvnо zdrаvljе „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut“, tokom 2022. godine bilo je prijavljeno 11.306 prekida trudnoće. „Najzastupljeniji su bili medicinski prekidi trudnoće (legalni prekid trudnoće), kojih je bilo 8.090, odnosno 71,6 odsto. Zabeležen je i 891 spontani pobačaj. Kod 94,8 odsto prekida trudnoće registrovana je starost ploda od 10 nedelja i manja. Od svih žena koje su imale medicinski prekid trudnoće, najviše je bilo onih onih u dobi 25-34 godine (44,3 odsto), dok su 3,4 odsto činile žene mlađe od 20 godina“, prenosi ovaj portal.

„Važno je imati u vidu da su to abortusi koji se obavljaju u državnim klinikama, šta se radi u privatnim ne znamo, ali vrlo dobro znamo koliko ta procedura košta i vrlo dobro znamo kakvo je ekonomsko stanje čitave nacije i koliko porodica ima novca za tako nešto. Brojevi koji se pominju 100.000 – 200.000 nemaju veze sa činjeničnim stanjem“, istakla je Jovana Ružičić iz Centra za mame u emisiji „Dan uživo“ a prenosi portal N1.

U istoj emisiji je ginekolog Nikola Matavulj objasnio da bi se uradilo preko 300 abortusa dnevno u Srbiji ili pola toga u Beogradu treba ozbiljna logistika, zbog čega ističe da je podatak koji se provlači u javnosti potpuno nerazuman i prilično nelogičan.

Prema rečima Jovane Ružičić, žene koje se najčešće opredeljuju za abortus su u najvećem broju slučajeva mame: „Naši podaci za Srbiju kažu da 60 odsto žena koje imaju abortuse su žene koje već imaju jedno ili više dece. To su žene koje su već rodile, koje znaju šta su prošle i šta ih čeka kada dođe dete i iz sebi poznatih razloga biraju da u ovom trenutku to nije za njih“, prenosi N1.

Nije problem samo desničarska kampanja

Iako se o broju obavljenih abortusa u Srbiji najčešće priča pred izbore u kampanji, ove licitacije su deo šireg fronta napada na žensko pravo na izbor. Imajući u vidu globalne trendove progresivnog smanjenja i ograničavanja ženskih reproduktivnih prava, pretnja po pravo na abortus je ozbiljna čak i u državama u kojima je ovo pravo nominalno garantovano Ustavom i zakonima.

Borba protiv ženskih reproduktivnih prava je kulminirala usvajanjem Odluke Vrhovnog suda da poništi presudu u slučaju „Roe v. Wade“ čime je faktički ukinuta garancija prava na abortus u Sjedinjenim Američkim Državama. Nešto bliže, u Poljskoj je takođe presuda Ustavnog suda Poljakinjama gotovo u potpunosti ukinula pravo na abortus. Slične tendencije postoje i u susednoj Mađarskoj.

Kako smo ranije pisali, analize reakcinarnog postupka Vrhovnog suda u SAD pokazale su da su konzervativne snage decenijama pripremale teren za uspešan napad na dugom borbom stečena prava žena, i da su ih pomagale organizacije i kompanije koje su u lobiranje ulagale milione dolara.

Pored finansijske potpore i dobre umreženosti, konzervativnim krugovima koji se bore protiv abortusa na ruku ide i politička klima u zemljama u kojima je ovo pravo još uvek formalno neugroženo, ali u kojim sličan stav zagovaraju crkva i politički zvaničnici na javnim funkcijama.

Nakon održavanja konferencije koja je kao centralnu temu imala upravo borbu protiv abortusa, a koja je održana ove godine u Beogradu u sklopu beogradskih Dana porodice, feminističke organizacije su upozorile na pretnje koje iza toga stoje.

Pravo na abortus je pitanje života žena

Na pitanje „da li treba da se brinemo za prava na abortus u Srbiji“ Milena Vasić, pravnica Komiteta pravnika za ljudska prava je ranije za Mašinu odgovorila potvrdno. „Mi imamo potpuno besmislenu odredbu u Ustavu da svako ima pravo da odlučuje o rađanju dece. Šta znači ‘svako’? Ne može ‘svako’ da ima to pravo. I u tu ustavnu odredbu jeste utkana jedna politička namera.“ Ona je tom prilikom takođe istakla da dotični član derogira odredbu Porodičnog zakona, donetog samo godinu dana pre Ustava, a koji garantuje ženi slobodu da odlučuje o rađanju deteta.

„Stvarno imamo razloga da se brinemo“, decidna je tom prilikom bila Vasić. „Izloženi smo uticajnom narativu crkve, zatim državne institucije javnosti plasiraju stravične brojke o padu nataliteta za koji ne krive svoju socijalnu politiku i odlazak mladih iz zemlje već isključivo žene koje izvrše abortus.“

U uslovima opšteg siromaštva i izuzetno niskog životnog standarda, u državi u kojoj je zdravstvena zaštita sve lošijeg kvaliteta i sve nedostupnija velikom procentu stanovništva, pravo na abortus predstavlja ključno pitanje za ženska reproduktivna prava.

„U Srbiji svakoga dana najmanje jedna žena umre, a četiri obole od raka grlića materice, a ova bolest i pored dokazanih mera prevencije, već dugi niz godina nastavlja da bude jedan od vodećih uzroka obolevanja i umiranja u ženskoj populaciji u našoj zemlji, zbog čega se Srbija nalazi na neslavnom petom mestu u Evropi. Žene zarađuju manje od muškaraca, teže se zapošljavaju, lakše ostaju bez posla, ako su trudne dobijaju otkaze, sa porodiljskog odustva vraćaju ih na niže pozicije. Žene sa decom prepuštene su siromaštvu i ostavljene od sistema“, pisalo je u saopštenju organizacija koje su upozorile na problem održavanja konferencije za zabranu abortusa.

„Sistemska rešenja i podrška majkama, uključujući dostupne vrtiće, bolje uslove rada za žene, bezbedno i sigurno odrastanje je jedini ispravan put za unapređenje položaja žene i dece i jačanju porodice. Put koji zagovaraju pokreti za zabranu abortusa, antifeminističke i druge konzervativne organizacije i pokreti predstavlja siguran put ka gubljenju stečenih prava žena i ugrožavaju najvažnija dostignuća viševekovne borbe feministkinja.“ zaključile su aktivistkinje u svom saopštenju nakon održavanja Pro-life konferencije u Beogradu. Ovi zaključci stoje i danas.

I.P.

Prethodni članak

Evropska konfederacija sindikata predstavila Izborni manifest za Evropski parlament

EU kriminalizuje štetu po životnu sredinu „uporedivu sa ekocidom“

Sledeći članak