Sutra novi protest naučnih radnika, pozivaju na solidarnost do ispunjenja zahteva

Organizatori kampanje „Za dostojanstven rad u nauci“ pozivaju na protest sutra, 15. aprila, u 12 časova ispred zgrade Ministarstva finansija.

Naučnice i naučnici okupljeni oko kampanje „Za dostojanstven rad u nauci“ pozivaju na četvrti po redu protest u okviru borbe za poboljšanje uslova rada u sektoru nauke.

Kako smo pisali ranije, zahtevi kampanje su da se u nauci obezbedi dosledna primena radnog zakonodavstva, siguran posao za sve naučnike i jednake plate za jednak rad.

Kampanju „Za dostojanstven rad u nauci“ pokrenuo je Sindikat nauke krajem prošle godine. Od tada su realizovali niz aktivnosti, od uličnih akcija, preko protesta, do održavanja tribina na temu ostvarivanja dostojanstvenih uslova rada u sektoru nauke. Organizatori naglašavaju da promena mora doći od samih naučnih radnika i ističu značaj istrajnosti i solidarnosti.

„Pokažimo da naši protesti nisu sezonski već da smo složni i solidarni do punog ispunjenja naših zahteva! I ovog 15. u mesecu za naučnike i naučnice je Dan nejednakih plata! Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja opet nam sprema isplate plate sa razlikama koje se u apsolutnim iznosima kreću preko 65 hiljada dinara, odnosno dostižu iznos čitave prosečne zarade!“, stoji u pozivu na protest.

Protest ispred Ministarstva finansija kampanja zakazuje 15. u mesecu sa simboličnim nazivom „Dan nejednakih plata“ da bi se naglasilo da se u sektoru nauke još jedna mesečna plata isplaćuje bez obezbeđivanja dostojanstvenih uslova rada.

Nedostojanstveni radni uslovi za veliki deo naučne zajednice nisu novina, to je realnost već 11 godina, rekla je na tribini „Kako do dostojanstvenog rada u nauci?“ održanoj 9. marta predsednica Sindikata nauke Đurđica Jovović. Ona je podsetila na to da su naučnice i naučnici na ulice prvi put izašli 2013. godine, kada je država propustila da ispuni svoju zakonsku obavezu i izvrši novu evaluaciju rada naučnika. Taj propust države je doprineo tome da mnogi naučnici do danas primaju nesrazmerno niske plate u odnosu na svoj rad i dostignuća.

Podsetimo, na početku kampanje „Za dostojanstven rad u nauci“ iz Sindikata nauke su saopštili da zbog neregulisanog radnog statusa država oštećuje više od 60% naučnih radnica i radnika u Srbiji.

Ključni problem sa kojim se suočavaju naučnici i naučnice tiče se njihovog radnog statusa. Mnogi naučnici rade na osnovu ugovora na određeno vreme, a institucionalno finansiranje nauke se, iako je ušlo u zakon, odlaže. Mnogi naučni radnici u Srbiji primaju plate na osnovu kategorizacije iz 2011. godine. Kako smo već pisali, mladi naučnici koji tada nisu mogli da budu ocenjeni na osnovu prethodnih rezultata, svrstani su u „srednje nisku“ kategoriju, a rezultati njihovog rada i naučna postignuća osvarena u međuvremenu nisu uzeta u obzir.

Prethodni put naučnice i naučnici su izašli na ulice tačno pre mesec dana, odnosno 15. marta, kada su izveli i performans ispred Ministarnstva obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja.

A.J.

Prethodni članak

„Vrapci se te godine nisu vratili u svoja gnezda“: Protestna akcija umetnice Vesne Vesić povodom aktuelne seče drvoreda u ulici Kej oslobođenja u Zemunu

Pozitivni pomaci u izveštavanju o nasilju prema ženama, pokazuje analiza

Sledeći članak